fredag 16 maj 2014

Lazio och Rom

 

Roma

 

Rom 2014 011

Längs med Via Marquita låg gallerierna tätt, gatan var fylld med konstnärer som ställde ut sina verk.

Rom 2014 002

Trevi Fontain fullbordades 1762. Figuren i mitten är Neptunus. Den är nog den vackraste fontänen av alla. Den fyller nästan hela Piazza di Trevi.

Rom 2014 004

Detalj av två Tritoner med sjöhästar. De representerar havet, det vilda ostyriga och det lugna vattnet.

Rom 2014 008

Piazza Di Spagna.Spanska trappan stod i blomsterprakt och var fylld av människor.  Fromma unga präster fotograferades med grupper av äldre damer på utflykt i Rom.      Spelet var fulländat.

Rom 2014 021

Vi besökte Pantheon. Ett tempel för alla romerska gudar uppfördes 27-25 f.kr.av Marcus Agrippaa.

Rom 2014 017

Pantheons oculus är ca 8,2 m i diameter. Öppningen släpper in dagsljuset och skapar dagrar i kontrast till skuggorna. Ett ljusspel i ständig förändring med tiden. Det är alltid lika förundransvärt hur skickliga arkitekter och byggare kunde skapa denna kupol som länge var Europas största. Kupolen är byggd av kassetter med nedsänkta paneler för att minska tyngden från valv och kupol.

Rom 2014 018

Golvet i mitten av Pantheon, under oculus.

Ostia Antica

Den Romerska staden Ostia Antica grävdes fram i början av 1900-talet. 1924 gjordes en omfattande restaurering av ruinerna.

Ostia Antica-Gaeta 073

Ostia Antica grundades omkring 640-616 f.kr. av den Romerske kungen Ancus Martius. Under Cesars tid  växte Ostia till en viktig hamnstad vid Tiberns utlopp, strax väster om Rom.

Ostia Antica-Gaeta 131

Här bodde ca 80.000 människor. Staden utvecklades under Ceasars tid med ett system av vattenledningar som försörjde samtliga hushåll med färskvatten. Husen hade också centralvärme via kanaler av lera inmurade i vägar och golv.

Ostia Antica-Gaeta 045

En teatermask huggen i sten

Ostia Antica-Gaeta 038

Teater plats för skådespel och politisk agitation

Ostia Antica-Gaeta 107

Golvmosaik i magasin för säd

Eftersom vi skulle segla vidare mot Ponza samma kväll ville vi inte stanna för länge.    Efter besöket på museet hade vi för avsikt att sakta gå tillbaka. Men vi blev hindrade av en liten dam som på perfekt engelska frågade om hon fick ge oss en guidning i bostads-kvarteren lite längre bort. Hon erbjöd oss en reducerad avgift och lovade att ge oss en oförglömlig guidning och visa oss klenoderna inom tiden av en timma. Hon höll vad hon lovade. På ett mycket beskrivande sätt berättade hon om livet i Ostia Antica och visade de finaste mosaikerna och bevarade väggmålningar.

Ostia Antica-Gaeta 123

En väggmålning i ett av de privata badhusen

Ostia Antica-Gaeta 105

Entré till Horrea Epagathiana

Ostia Antica-Gaeta 095

Ett golv av marmor i Domus of Cupidus and Psyche

Ostia Antica-Gaeta 070

Cupidus and Psyche, skulptur i marmor

Ostia Antica-Gaeta 062

Scener ur Iliaden på en sarkofag från Necropolis of Pianabella daterad 200 e.kr.

1 kommentar:

  1. Detta är mycket imponerande, grandiösa bilder av Rom. Min bror och hans familj var på semester i Italien vid kusten. Jag har sparat pengar för semestern och det finns också hopp om att vinna och videoslots bonuskod . Som min far sa ligger lycka alltid i väntan på dig, där du inte förväntar dig det här. Så jag analyserade en hel del recensioner och betygsatt de mest populära online-plattformarna för att få en riktig bonus. Och i spel var jag nästan alltid lycklig. Och för detta är det inte nödvändigt att vara den mest erfarna spelaren.

    SvaraRadera